Aanverwante onderwerpen
Beheersplannen en aanbestedingen
Beheerplannen en aanbestedingen een activiteit die niet alleen kennis vraagt van beschermde soorten maar ook van de daadwerkelijke uitvoering. Een mooi en goed beheerplan moet tenslotte wel uitgevoerd kunnen worden, niets is zo zonde als het effect van de werkzaamheden niet het gewenste resultaat hebben. Door onze praktische kijk en ervaringen hierop houden wij hier wel rekening mee.
Een goed beheerplan begint bij een kennismaking met het gebied, de beheerder en de gebruikers. Vervolgens voeren wij een inventarisatie uit, hierbij kijken we onder andere naar welke soorten leven er nu al zowel flora als fauna, wat voor grondsoort is er aanwezig en wat voor invloed heeft de directe omgeving op het gebied. Als er bijvoorbeeld veel uitspoeling is van nitraten heeft het dan wel zin om te gaan verschralen?
Als er eenmaal een beheerplan staat kunnen wij hiervoor ook het bestek opstellen of u begeleiden met praktische tips en adviezen waar op te letten bij de selectie van een goede aannemer. Zodra de uitvoering van start gaat kunnen wij optreden als directievoerder, toezichthouder, of verzorgen wij de monitoring of het beheer het gewenste ecologische effect heeft.
Projecten
Beheerplannen ecologische zones VHL
In opdracht van de gemeente Vijfheerenlanden zijn wij bezig met het opstellen van zeven beheerplannen voor ecologische zones, waarin we een onderscheid maken tussen eenmalige werkzaamheden en meerjarige werkzaamheden. In de beheerplannen die wij opstellen in de vorm van een compacte factsheet worden de werkzaamheden nauwkeurig uitgesplist, voorzien van een planning en een raming van…
PAS Maatregelen Moerputten & Bossche Broek
In opdracht van de firma van Berkel Landschap en infra heb ik het jaar 2020 het ecologische werkprotocol opgesteld voor het uitvoeren van beheerswerkzaamheden conform de toen geldende PAS in het Natura2000 gebied Moerputten & Bossche Broek. Naast het opstellen van het EWP heb ik ook de uitvoerende werkzaamheden begeleid in het veld.
Adviestraject beheer- en onderhoud Cruijslandse Kreken
In opdracht van Waterschap de Brabantse Delta heb ik in 2019 een advies uitgebracht hoe de Ecologische Verbindingszone Cruijslandse kreken het best beheert en onderhouden kan worden, in datzelfde jaar hebben wij een start gemaakt met het eerste onderhoud hiervan. De jaren daarop zijn de werkzaamheden uitgevoerd via een aanbesteding.
Interesse?
Erwin Teijgeler
Ecoloog